به گزارش ایرنا از بیروت، از نظر تحلیل گرانی كه حوادث امنیتی طی هفته های اخیر در لبنان را پی گیری می كنند، تمام شاخص های موجود نشان می دهد كه این كشور طی روزهای آینده شاهد درگیریهای مشابه گذشته سلفی ها با ارتش لبنان خواهد بود.
از نظر این صاحبنظران امتحانات مدارس و دانشگاه ها نیز كه تا پایان هفته آتی نیز به اتمام می رسد، در انفجاری شدن وضع و آمدن بیشتر جوانان به میدان، نقش بسزایی خواهد داشت.
در شهر شمالی 'طرابلس' عناصر مسلح به تعداد بسیار زیاد آماده به آتش كشیدن اوضاع هستند، اما فعلا به صورت علنی ظاهر نمی شوند و این افراد حتی به منظور نگهبانی از پایگاه های خود در نقاط درگیری، شب ها گشتهایی را تنظیم كرده اند چرا كه هر لحظه امكان بر هم خوردن این وضعیت به ظاهر آرام ، وجود دارد.
وضعیت ارتش نیز در این منطقه چندان مستحكم نیست ، چرا كه ارتش برای انجام فعالیت نیروهای خود نیاز به حمایت سیاسی در منطقه دارد و اگر چه مسوولان نظامی لبنان گفته اند كه در صورت هرگونه درگیری جدید بر روی طرف های آتش افزوز، گلوله خواهند گشود، اما این وعده ها ضامن عدم وقوع درگیری در آینده ای نزدیك در طرابلس نیست.
تنش میان طرف های درگیر در طرابلس بسیار عادی شده و برخی افراد روزانه اقدام به آتش كشیدن برخی مغازه ها و اموال مخالفان خود می كنند و برخی نیز با ایجاد كمین، جوانان طرف مقابل را به دام انداخته و به وسیله چوب و سلاح سرد آنها را مورد ضرب و شتم قرار می دهند.
حوادث اخیر در اردوگاه 'نهر البارد' در شمال لبنان و درگیری ساكنان آن با ارتش لبنان نیز كه طی روزهای اخیر یكی دیگر از تنش های مهم بود ، باعث امتداد این حوادث به اردوگاه 'عین الحلوه' در جنوب این كشور شد.
نهرالبارد را می توان از مهم ترین مراكز فرماندهی مجموعه های سلفی مسلحانه در لبنان دانست كه از همفكران خود در سوریه و شمال لبنان حمایت های وسیعی به عمل می آورد و در راستای اهداف خود، طی برنامه های از پیش طراحی شده سعی در سنگ اندازی در فعالیت های ارتش لبنان دارند.
به گفته صاحبنظران، آنهایی كه مناطق 'باب التبانه' و 'جبل محسن' را در طرابلس به آشوب كشیده و سبب درگیری های خشونت بار در این دو منطقه می شوند، ساكن هیچیك از این دو منطقه نبوده، بلكه عناصر سلفی هستند كه در اطراف این مناطق حضور داشته و طرح هایی خارجی را به اجرا در می آورند.
به گفته منابع مطلع، این جریان ها در حالی تشنج را در لبنان افزایش می دهند كه این امر از یك سو همزمان با شدت گرفتن درگیری ها در سوریه است و از سوی دیگر آمریكا و روسیه قصد دارند كه گفت و گوهای خود را در خصوص این بحران و تاثیرات آن بر لبنان، آغاز كنند.
نكته ای كه به جرات می توان بر آن تاكید كرد، این است كه انفجاری شدن اوضاع در لبنان، هر چند در شمال این كشور محدود باشد، تصادفی نیست و بر اساس یك طرح كاملا دقیق و از پیش طراحی شده، به اجرا در آمده است.
از سوی دیگر هنوز آتش فتنه مذهبی در شمال لبنان خاموش نشده كه 'شیخ احمد الاسیر' از سران سلفی لبنان كه از حمایت مالی برخی كشورهای منطقه برخوردار است ، موج ناآرامی ها را به جنوب این كشور كشانده و راههای منتهی به این منطقه را مسدود كرده است.
الاسیر در چهار روز اخیر حامیان خود را به بستن خیابانهای بیروت و تحصن در مناطق مختلف دعوت كرده ، اما حزب الله لبنان تصمیم گرفته سیاست سكوت را در قبال وی در پیش گیرد تا از وقوع هرگونه فتنه جدید جلوگیری شود.
الاسیر چندی پیش به یكباره به بهانه هجمه ساختگی یكی از اعضای حزب الله به یكی از چهره های مورد احترام اهل سنت، شیعیان را تهدید كرد كه اجازه نخواهد داد مراسم 'عاشورای حسینی' در جنوب لبنان برگزار شود.
از همان زمان، حزب الله و شیعیان لبنان برای جلوگیری از بروز یك فتنه دیگر ، تصمیم به سكوت در برابر اقدامات الاسیر گرفتند، اما چندی بعد در پی سیاست بی طرفی لبنان در قبال اوضاع سوریه، وی طرفداران خود را برای برگزاری تجمعی در مركز بیروت فراخواند؛ تجمعی كه با حضور حدود دو هزار نفر برگزار شد و زنگ خطری را برای سیاسیون اهل سنت به صدا درآورد كه وی در صدد رهبری و زعامت اهل سنت به جای 'خاندان حریری' است.
مسجد الاسیر در جنوب لبنان پس از این حوادث به یكباره بازسازی شد و پول زیادی در اختیار وی قرار گرفت كه این امر از حمایت مالی برخی افراد و گروههای مشخص حكایت داشت.
پایگاه الاسیر در جنوب لبنان اكنون در مدت كمتر از شش ماه به مركزی برای اشاعه فتنه و ایجاد آشوب در لبنان تبدیل شده و با جمع كردن وسایل و تجهیزات لازم، پدیده ای به نام ' الاسیریه' را در این منطقه رواج داده است.
در واقع الاسیر با بهانه كردن سلاح حزب الله علیه لبنان، به دنبال فراهم كردن زمینه آشوب و گسترش درگیری های طایفی و مذهبی در این كشور است.
كارشناسان سیاسی بر این باورند كه تحصنی كه الاسیر به راه انداخته، تصادفی نیست، بلكه طرحی برنامه ریزی شده در ورای خود دارد تا بدین شیوه آتش فتنه های مذهبی در لبنان بار دیگر شعله ور شود.
خاورم*2024**1030**1651